Mezi rumunskými potravinami je skutečně hodně masa, ale není třeba se obávat, protože máme také spoustu lahůdek bez:
– Salata de vinete , tedy lilkový salát, je lahodný lilkový krém, ideální k namazání na chleba nebo krutony. Pravděpodobně východní vliv, podobné recepty lze nalézt v Izraeli, Turecku a na Balkáně, ale ne tak dobré jako v Rumunsku.
– Zacusca , se připravuje na podzim, kdy je hojnost zeleniny, zeleniny, hub a mnoho dalšího. Kdysi to byl jeden z mála způsobů, jak si užít všechny dobroty léta a podzimu i v těch nejchladnějších měsících. Obsahuje směs zeleniny a zeleniny, nejčastěji na bázi lilku, fazolí nebo lesních hub, ale v některých částech Rumunska může být základem i ryba.
– Fasole batuta , uzavírá trojici doporučení pro pomazánky absolutně vyzkoušet. Tentokrát je na bázi fazolí a ochucený česnekem a může být zalit cibulovou omáčkou. Vypadá to trochu jako hummus.